Terug naar overzicht

28.02.2018

The Battle is on !

STARTECH’S EN START-UP BATTLE

Tijdens de tweede dag van The Hair Games, maandag 29 januari, werd duidelijk waaraan het evenement zijn naam te danken heeft. Die dag vonden namelijk de Start-up Battle en de preselecties voor de Startech’s plaats. Jonge kappers haalden hun scherpste scharen en fijnste kammen boven om te strijden voor een plekje op het podium.

Let the games begin!

PRESELECTIES STARTECH’S

Samen met WorldSkills Belgium organiseerde Coiffure.org tijdens The Hair Games de preselecties voor de Startech’s Days. Tijdens deze wedstrijd kregen jonge kappers (onder de 25 jaar) de kans om te bewijzen hoe goed ze de technische kant van het kappersvak onder de knie hebben.

De acht deelnemers die tijdens de praktische proef van de preselecties de beste scores kregen van de jury, mogen door naar de finale in Namen, waar ze opnieuw proeven zullen moeten uitvoeren. De winnaar van deze wedstrijd krijgt uiteindelijk een plaatsje in het Belgian Team en mag in september mee naar de prestigieuze EuroSkills 2018-wedstrijd in Boedapest.

De preselecties tijdens The Hair Games bestonden uit drie praktische proeven:

– Ladies Fashion Haircut and Colours with Three Wishes
– Ladies Bridal Long Hair Up and ornaments
– Men’s Look from Photo

Voor de Ladies Fashion Haircut and Colours with Three Wishes-proef kozen de deelnemers zelf welke modetrend ze in hun kapsel wilden laten terugkomen. Ze waren vrij om de snit, kleuring en styling te kiezen, maar kregen van de jury wel een klantenwens (voor snit, kleuring of textuur) opgelegd.

Ook bij de Ladies Bridal Long Hair Up and ornaments werd eigen inbreng op prijs gesteld: de deelnemers mochten zelf het opgestoken bruidskapsel kiezen. Bij het eindresultaat werd er wel rekening gehouden met de commerciële standaarden.

Tijdens de Men’s Look from Photo-proef daarentegen was er minder vrijheid. Elke deelnemer kreeg een foto van een mannensnit en moest die identiek proberen na te bootsen. “Tijdens de Startech’s vinden we het heel belangrijk dat de juiste technieken worden gebruikt”, vertelt een van de juryleden. “De skills zijn in deze wedstrijd nog belangrijker dan de creativiteit.”

Verder vinden de juryleden het belangrijk dat iedereen netjes en correct werkt en dat ze de vooropgestelde wensen juist vervullen. “Het is de bedoeling dat de winnaar zowel de juiste skills als de discipline heeft om de regels na te leven.”

EUROSKILLS 2018

EuroSkills is het Europees kampioenschap voor technische en manuele beroepen. Om de twee jaar strijden honderden jonge vakmensen om de titel van ‘beste vakman of vakvrouw van Europa’. Deze wedstrijd wil het beroepsonderwijs promoten, de vaktrots vergroten en de talenten van jonge professionals verder ontwikkelen.
EuroSkills 2018 vindt plaats van 26 tot 28 september 2018 in Boedapest.

WINNAARS STARTECH’S

Finalisten van de preselecties die mogen deelnemen aan de Startech’s Days in Namen:

Florinne Capelle – IFAPME Luik
Goele Everts – kapsalon Coiffusion in Meeuwen
Nunzia Baglione – Quartier Sainte-Anne in Wanfercee-Baulet
Lucas Ernst – IFAPME Doornik
Sarah Carle – IFAPME Doornik
Jordan Ponzo – CEFA Luik
Mathieu Tasset – CEFA Luik
Aurelie Lising – kapsalon Pure evasion in Soumagne

Twee reserves:
Lisa Van De Velde – PIHS Gent
Kobe Waelkens – PIVA Oudenaarde
Misschien verdedigen zij binnenkort de Belgische eer als lid van het Belgian Team op EuroSkills 2018 in Boedapest!

DE START-UP BATTLE

Tijdens de Start-up Battle werden student-kappers uitgedaagd om samen met hun teamleden drie uitdagende proeven tot een goed einde te brengen: een artistieke proef, de presentatie van een financieel en van een communicatieplan.

Elke deelnemende school werd vertegenwoordigd door een team van negen leerlingen.

Hoe ziet een moderne punker eruit? Dat was de vraag die de deelnemers van de artistieke proef voorgeschoteld kregen. De leerlingen kregen 75 minuten om drie kapsels in het thema Modern Punk te creeren. “Geen makkelijke taak”, zei een van de deelnemers. “75 minuten lijkt veel, maar die tijd is zo voorbij.” Ze kijkt wel met plezier terug op haar deelname: “Het was heel leuk om aan de wedstrijd deel te nemen en om samen met anderen te bouwen aan het resultaat.”

De deelnemers van de artistieke proef werden geevalueerd op techniek, teamwork en eindresultaat. Hun collega-studenten werden vooral op kennis getest. Zij probeerden de strenge jury te overtuigen met een sterk financieel plan en een communicatieplan voor een fictieve kapperszaak.

De combinatie van praktijk en theorie is volgens organisator Coiffure.org essentieel en ook wie in het dagelijks leven een kapperszaak runt, moet de nodige aandacht besteden aan beide aspecten. De leerlingen die deelnamen aan de Startup Battle, hebben hiermee alvast een unieke en nuttige ervaring achter de rug.

START-UP BATTLE: DE TOP 4

De deelnemende leerlingen bleken aan elkaar gewaagd en twee scholen kregen van de jury dezelfde score toegekend. Zij delen samen de vierde plaats. Het Gentse PIHS ging met de hoofdprijs lopen.

1. PIHS Gent
2. PIVA Oudenaarde
3. DvM htb Aalst
4. KTA2 Diest en IFAPME Luik